Участь професорки Олександри Качмар у VII Міжнародній науковій конференції (Республіка Польща)

26-27 квітня 2023 р. директорка навчально-наукового центру «Педагогіка і психологія вищої школи» педагогічного факультету, докторка філософських наук, професорка кафедри початкової освіти Олександра Качмар взяла участь у VII Міжнародній науковій конференції у Поморській академії у м. Слупську (Республіка Польща).

Конференція проводиться уже дев’ятий рік поспіль під патронатом Прем’єр-міністра Республіки Польща Матеуша Моравецького, Омбудсмена та ректора Поморського академії в Слупську. З привітальним словом виступив Prorektor Arademii Pomorskiej w Słupsku – dr. hab. Andrej Urbanek, prof.AP. Серед доповідачів − представники польської наукової спільноти з Варшавського та Вармінсько-Мазурського університетів, фахівці Військового технологічного університету, Академії сухопутних військ та наукових кіл Словаччини, Чехії і України. Науковці та військові протягом двох днів обговорювали актуальні питання повномасштабної війни в Україні, аналізували причини і наслідки російської агресії проти українського народу. За переконаннями доповідачів, варто реально оцінювати загрозу російської агресії і посилити готовність країни до оборони; доцільно звернути увагу на військову підготовку молоді у закладах загальної середньої освіти.

Качмар О.В. представила доповідь на тему «Sztuka jako mechanizm uprzedzeń і neutralizacii agresywności». У своєму виступі професорка зазначила, що невід’ємною складовою успіху боротьби українців з ворогом є підтримка воїнів і суспільства засобами мистецтва. Цікавою була інформація про документальний фільм «Мистецтво як зброя під час війни» (Європейський культурний телеканал ARTE) про особливості української культури в контексті повномасштабного вторгнення росії. У стрічці показано європейським глядачам українських митців, які замінили пензлі і музичні інструменти на автомати та дрони, щоб захищати Батьківщину у російсько-українській війні. Відомо, що українські митці ведуть війну проти московської агресії на культурному-мистецькому фронті. На жаль, злочинне вторгнення росії в Україну, яке триває вже рік і два місяці принесло безпрецедентні руйнування. Станом на лютий 2023 року ЮНЕСКО підтвердило пошкодження 241 культурного об’єкта в Україні з початку російського вторгнення, 86 будівель, що становлять історичний та мистецький інтерес.

Виступи науковців на конференції є свідченням того, що увесь світ  захоплюється героїзмом і мужністю українського народу. Тож, ми повинні працювати для відбудови нашої держави, щоб і надалі прославляти нашу Батьківщину.

Інформацію підготувала
доктор філософських наук, професор

Олександра КАЧМАР