Мандрівка в Ужгород

Викладачі та студенти Педагогічного факультету реалізували давній задум – поїздку в Ужгород. Місто тюльпанів і сакур, де кожна вуличка і будинок мають свою історію, усім запам’ятається весняним і квітучим.

Екскурсоводи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького цікаво розповіли про Ужгородський замок ХV-XVІІІ ст. Найдревніша і найцінніша історико-архітектурна будова міста Ужгорода вабила неприступними столітніми мурами, містичними легендами, оригінальними експозиціями. Історія Закарпаття, розповіді про князя Лаборця, родину Другетів та інших володарів замку увиразнили уявлення про життя українців цього краю в різні часи й епохи.

 Прогулянку весняним містом учасникам поїздки організував відомий письменник, журналіст, драматург, громадський діяч Олександр Гаврош. Його розповіді про Ужгородський греко-католицький Катедральний Собор, Закарпатську обласну філармонію, Закарпатський обласний музично-драматичний театр, архітектурні пам’ятки минулих століть, видатних особистостей, які проживали й розбудовували місто, наповнювали особливою культурною аурою, гармонійно поєднувалися зі спогляданням навколишньої краси.

Професорка кафедри початкової освіти Галина Русин ініціювала зустріч з викладачами й студентами Ужгородського національного університету, які познайомили зі своїм закладом вищої освіти, його традиціями та інноваціями.

Організаторка поїздки, професорка кафедри початкової освіти Тетяна Качак, зауважила, що ця мандрівка була не тільки пізнавальною, а й літературною: «Ми побували на міні-презентації творів Олександра Гавроша, поспілкуватися з автором про натхнення та ідеї для сюжетів, популярні книги про Івана Силу, розбійника Пинтю, а також серію повістей “Музей пригод”. Наступного разу поїдемо у замок Сент-Міклош, що на Закарпатті. Саме там відбуваються події, описані в повісті Олександра Гавроша  “Замок любові “».  

До організації поїздки активно долучився сенат Педагогічного факультету. «Студенти досі під враженнями від мандрівки. Чисте повітря, неймовірної краси гірські пейзажі, рожева пелена квітучих сакур і тюльпанів, чарівний Ужгородський замок на вершині Замкової гори – це те, що робить місто загадковим і привітним. З гордістю можемо сказати, що Ужгород залишив у серці кожного з нас тільки теплі спогади», – зазначила сенаторка факультету Мар’яна Перчик.

Інформацію підготувала
доктор педагогічних наук, професор

Тетяна КАЧАК