Захід-реквієм «Чорнобиль-скорбота пам’яті людської»

Чорнобиля гіркий полин

На серце ліг незримо й тяжко,

І пливе над землею дзвін

Із тихим стогоном протяжно.

 

В історії українського народу чимало скорботних дат, спогадів, які пронизують серце болем. Одна з них – 26 квітня, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Катастрофа на атомній електростанції перетворила місто Прип’ять і 30 км поліських лісів на зону відчуження, покинуту та небезпечну, на сотні років…

Чорнобиль – символ печалі й скорботи…26 квітня 2024 року виповнюється 38 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики. Відлуння цієї трагедії ми чуємо і донині.

До 38 річниці Чорнобильської трагедії студенти першого курсу групи ПО-11 спеціальності «Початкова освіта» разом із кураторкою Оксаною Цюняк організували та провели захід-реквієм «Чорнобиль − скорбота пам’яті людської».

Присутні переглянули уривки документальних фільмів про Чорнобиль: «Героям Чорнобиля присвячується», «Мужність та біль Чорнобиля»; про ліквідаторів аварії: пожежників, лікарів, міліцію, військовослужбовців, які рятували станцію і людей; наслідки катастрофи для України та світу. Студенти декламували вірші про Чорнобильську трагедію.

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен, і прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ґанки.

Жив–був народ над Прип’яттю – і зник.

В Рудому лісі виросли поганки, і ходить Смерть, єдиний тут грибник…

Ліна Костенко. 2019

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто віддав своє життя під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, який  навічно залишиться у пам’яті українського народу. Схиляємо низько голови перед світлою пам’яттю героїв, які віддали свої життя, зупиняючи ядерний смерч.

Ми повинні пам’ятати про цю страшну трагедію 1986 року.

Ми пам’ятаємо…

Інформацію підготувала

доктор педагогічних наук, професор,

Оксана ЦЮНЯК