Участь у вебінарі «Академічна доброчесність: виклики, проблеми та перспективи»

 

06 березня 2024 року викладачі, здобувачів вищої освіти, аспіранти спеціальності 015 Професійна освіта (за спеціалізаціями) педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у вебінарі «Академічна доброчесність: виклики, проблеми та перспективи», організованого Національним університетом «Запорізька політехніка».

Модераторка вебінару: Олена Скуйбіда, к.т.н., доцент, начальниця відділу перспективного розвитку, ліцензування, акредитації та якості освіти НУ «Запорізька політехніка»

З вітальним словом виступили ректор НУ «Запорізька політехніка» Віктор Грешта; Юлія Грришина, народна депутатка України 9-го скликання, д. юр. н., Голова Підкомітету з питань вищої освіти Комітету з освіти, науки та інновацій Верховної Ради України; Андрій Бутенко, к.іст.н., голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Михайло Винницький, Ph.D., заступник міністра освіти і науки України

Змістовними були доповіді Івана Назарова, д. юр. н., професора, заступника голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти «Проблеми застосування та вдосконалення законодавства щодо забезпечення академічної доброчесності»; Володимира Бахрушина, д.ф.-м. н., професора НУ «Запорізька політехніка», члена Національної команди експертів з реформування вищої освіти «Навіщо потрібна академічна доброчесність?»; Євгена Ніколаєва, директор Аналітичного центру «ОсвітАналітика» Київського університету імені Бориса Грінченка «Актуальні виклики для академічної доброчесності на початку 2024 року»; Руслана Куликовського, к.т.н., доцента, проректора з НПР та ППР НУ «Запорізька політехніка» «Генеративний штучний інтелект та академічна доброчесність. Світові тенденції».

  Спікери детально проаналізували положення та вимоги законодавства у сфері академічної доброчесності, інтерпретувати їх у контексті власної професійної діяльності. Присутні дізналися про основні принципи та норми академічної доброчесності, як їх застосовувати  у науковій та освітній діяльності; про потенційні ризики та можливості застосування штучного інтелекту з огляду на питання забезпечення академічної доброчесності. Вебінар спрямований на формування глибокого розуміння важливості дотримання академічної доброчесності у науковій та освітній діяльності.

 

Інформацію підготувала

доктор педагогічних наук, 

професор, професор кафедри початкової освіти 

Оксана ЦЮНЯК