СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ СПІВПРАЦІ ТА ПАРТНЕРСТВА НАУКОВЦІВ ТА ОСВІТЯН ПРИКАРПАТТЯ

Проблематика регіонального науково-практичного семінару на тему: «Стратегічний поступ освіти в умовах сталого розвитку Карпатського регіону», об’єднала науковців ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», керівництво департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА та Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти, керівників районних відділів освіти та об’єднаних територіальних громад краю.
Організаторами заходу, за ініціативи ректора університету Ігоря Цепенди, виступили творча навчально-наукова лабораторія «Гірська школа Українських Карпат», завідувач – Інна Червінська, проектно-освітній центр «Агенти змін», керівник – Світлана Кропельницька.
Семінар проходив у нетиповій для таких заходів формі – форматі наукових дебатів, тренінгів та дискусійних площадок. Основну увагу учасники семінару зосередили на питаннях визначення стратегічних напрямів конструктивної співпраці та партнерства між ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» та закладами загальної середньої освіти Прикарпаття щодо психолого-педагогічного, організаційно-управлінського супроводу освітньої діяльності педагогів гірських шкіл та закладів загальної середньої освіти об’єднаних територіальних громад.
Відкриваючи захід, проректор з науково-педагогічної роботи Галина Михайлишин наголосила на необхідності збереження духовності та національної ментальності дітей з гірської місцевості. «Є потреба підсилити гірські школи певними інформаційними джерелами та освітніми ресурсами, які може надати університет» – зазначила доповідач.
До участі у вирішенні зазначених проблем долучилися представники місцевих органів управління освітою, гірських закладів шкільної та позашкільної освіти, засобів масової інформації, активної громадськості, науковці, педагоги-практики, студенти. Робота круглого столу включала обговорення таких важливих для освітян краю як освітній та управлінський вектор діяльності ЗЗСО, педагогічно-організаційні умови сталого розвитку об’єднаних територіальних громад гірських районів Івано-Франківської області. Особливу зацікавленість педагогічних працівників викликали проблеми та перспективи розвитку позашкільної та інклюзивної освіти, підтримка обдарованих учнів гірських шкіл в об’єднаній територіальній громаді.
Як зазначила завідувач творчої навчально-наукової лабораторії, доцент педагогічного факультету Інна Червінська, тематика науково-практичного семінару та робота круглого столу об’єднали понад 50 освітян гірських районів Івано-Франківської області, що вкотре підтверджує значимість синергії освітян і науковців.
За результатами роботи семінару прийнято спільну резолюцію та розглянуто проект меморандуму про співпрацю та партнерство керівників закладів загальної середньої освіти та ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».