«ХУДОЖНЬО-ОБРАЗНИЙ СВІТ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО»: гостьова лекція

17 квітня 2024 року декан педагогічного факультету Оксана Кондур, заступники декана Оксана Цюняк, Наталія Кирста, Ірина Дідух, завідувач кафедри початкової освіти Руслана Романишин та викладачі цієї кафедри, аспіранти спеціальності 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями), здобувачів вищої освіти педагогічного факультету були учасниками гостьової лекції  «Художньо-образний світ Василя Сухомлинського», організованої Інститутом педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України.  

Захід проведено в межах серії просвітницьких вебінарів «Цвіт української педагогіки: сучасне і минуле». Модератор − Наталія Філіпчук, доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник відділу змісту і технології педагогічної освіти ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України.

Цікавими були виступи дочки видатного педагога Ольги  Сухомлинської та його онуки Лесі Сухомлинської. Варто зазначити, що українська та світова педагогічна спільнота високо цінує внесок Василя Сухомлинського в розвиток освіти і науки. Головними постулатами його педагогічної системи є: виховання дитини повинно бути спрямоване на окультурення її потреб; ідеал культурних бажань людини, які необхідно виховувати, – потреби у праці, у творінні добра, у красі; щоб виховати дитину, необхідно створити у неї чутливість до виховання (потребу бути хорошою), створити для неї «радість буття», сформувати почуття власної гідності; умовою успішного виховання, з якої воно повинно починатися, є створення атмосфери успіху, що є відправною його основою. Твори педагога формують у дітей найголовніше − людяність.

«Дати дітям радість праці, радість успіху в навчанні, збудити в їхніх серцях почуття гордості, власної гідності – це перша заповідь виховання» − писав Василя Сухомлинський.