НАУКОВЦІ США З УКРАЇНОЮ, З ПРИКАРПАТСЬКИМ НАЦІОНАЛЬНИМ УНІВЕРСИТЕТОМ

Партнери Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в рамках дії угод про співпрацю між ПНУ (Міжнародні проєкти університету «Гірська школа Українських Карпат», «Карпати-Аппалачі») і Центром дослідження Аппалачі (Аппалачський державний університет, США) та іншими закладами освіти США ініціювали зустріч з координаторами проєктів Юрієм Москаленком директором Івано-Франківського фахового коледжу ПНУ та Інною Червінською завідувачкою університетської творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат».

Модераторами зустрічі виступили з української сторони Марічка Довбенко, співробітниця  Міжнародного республіканського інституту та Андрій Червінський  співробітник лабораторії «Гірська школа Українських Карпат». З американської  сторони  Кетрін Е. Ледфорд докторка філософії, професорка кафедри міждисциплінарних досліджень Аппалачського державного університету, Крістофер Міллер  виконавчий директор Центру досліджень Аппалач, Чад Беррі  віце-президент з питань випускників, комунікацій та благодійності Береа Коледжу, Рон Роуч декан факультету, професор Університету Тенессі, Тереза Берріс членкиня Асоціації Фулбрайта, Дональд Девіс професор соціології, Лінет Свайгер, Баррі Вхітемор  та багато інших відомих учених з університетів США.

Під час зустрічі українські вчені ознайомили своїх колег з ситуацією в Україні, подякували за їхні ініціативи.

Американські науковці та відомі громадські діячі висловили своє занепокоєння ситуацією в Україні, у зв’язку з військовою агресією, запропонували допомогу на міжнародному рівні, підготували й відправили офіційні листи до державних установ, відкрили рахунки для збору коштів та самі долучилися до цього процесу.

Своєю чергою, Кетрін Е. Ледфорд професорка Аппалачського державного університету передала офіційний лист-зверення виконавчого директора Асоціації  Фулбрайта Джон Бейдера (Текст листа додається), у якому він наголошує на шляхи допомоги Україні: «Отже, що ми можемо зробити? Ми можемо вірити, що такі звичайні люди, як ви і я, можуть змінити ситуацію в більшості випадків і в багатьох місцях по всьому світу. Ми можемо продовжувати працювати якомога наполегливіше, щоб відстоювати, навчати та служити. Коли світ здається божевільним, як зараз, ми можемо продовжувати спроби. Як громада, ми засуджуємо напад на український народ, а також шкодуємо про людські жертви та безглузде руйнування. Ми згодні з президентом Джиммі Картером, іншим лауреатом премії Фулбрайта, який сьогодні заявив, що США та їхні союзники «повинні стояти на стороні народу України на підтримку його права на мир, безпеку та самовизначення».

За результатами зустрічі  підготовлено спільну резолюцію.