ЗАХІД-РЕКВІЄМ «НЕБЕСНА СОТНЯ – АНГЕЛИ МАЙДАНУ»

17 лютого 2022 року відбувся захід-реквієм присвячений вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні. Ініціаторкою проведення заходу виступила професорка кафедри педагогіки початкової освіти Оксана Цюняк. Співорганізатори заходу – викладач, методист Івано-Франківського фахового коледжу Людмила Ликтей; доцентки кафедри педагогіки початкової освіти Світлана Довбенко, Марія Копчук-Кашецька;

Захід супроводжувався мультимедійною презентацією та розпочався із музичної композиції студентки ІІІ курсу спеціальності «Початкова освіта» Івано-Франківського фахового коледжу Чобанюк Ірини «Над землею тумани». Третьокурсники педагогічного факультету (група ПО-32) та студенти коледжу (групи ПО-31, ПО-34) декламували поезії про Україну, рідний край, Героїв Небесної Сотні. Присутні молилися за мир, спокій та мирне небо над Україною. Також прозвучали патріотичні пісні «Білі лебеді з перебитими крильми», «Пливе кача», «Мамо, не плач», «Небесну Сотню, Господи, прийми».

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять про загиблих воїнів Небесного Війська і згадали тих героїв, котрі за нашу свободу й щасливе майбутнє країни віддали своє життя. З глибокою скорботою згадали студента Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Романа Гурика, котрий загинув 20 лютого на передовій під час зіткнень на вулиці Інститутській від кулі снайпера у скроню. Роман Гурик пішов із земного життя у віці 19 років – таким юним він залишиться назавжди в пам’яті людей.

У своєму виступі Оксана Цюняк зазначила, що Небесна сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і наш душевний щем вдячності за все, що герої зробили для нас. Революція Гідності стала переломним моментом у новітній історії нашої держави. У День Героїв Небесної Сотні ми маємо віддати шану тим, хто пожертвував найціннішим заради нашого майбутнього. Ще не скоро висохнуть сльози матерів, які  втратили своїх синів і дочок. Без сумніву, факел героїзму, запалений Героями Небесної Сотні й далі горить і буде горіти в серцях майбутніх поколінь. Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв Небесної Сотні у наших серцях. Герої не вмирають, поки живе пам’ять про них!

 

АНГЕЛИ МАЙДАНУ

Горить свіча і пам’яті сльоза
додолу з неї краплями стікає.
Земля ридає, плачуть небеса –
Майдан героїв з почестю ховає.
Їх взяв Господь, щоб ангелом в раю
В його садах довічно проживати.
Вони завжди залишаться в строю,
Про них народ пісні буде співати.
Небесна сотня білих журавлів,
Душа яких летить під небесами.
Ніхто із вас вмирати не хотів,
Хай вічна пам’ять лишиться за вами.
Сьогодні туга душу розпина,
Багато з вас в коханні не признались.
Надворі скоро втішиться весна.
Чому ж її ви, хлопці, не діждались?
Горить свіча і пам’яті сльоза
додолу з неї краплями стікає.
Земля ридає, плачуть небеса –
Героїв Україна пам’ятає.

Богдан Пісний

До заходу-реквієму долучилися понад сто учасників. З метою профорієнтаційної роботи з ініціативи доцентки кафедри педагогіки початкової освіти Марії Копчук-Кашецької у заході взяли участь випускники Католицької школи імені Василія Великого (вчитель Марія Грицишин); Ліцею імені Миколи Сабата (Українська гімназія №1) (заступниця директора з виховної роботи, вчителька історії Юлія Луцишин); Княгиницького ліцею (вчитель Петро Грицишин); гуртківці Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради (директорка Марія Починок). Методист коледжу Людмила Ликтей ознайомила учнів із правилами прийому до Івано-Франківського фахового коледжу та педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Заступниця декана педагогічного факультету професорка Руслана Романишин подякувала організаторам заходу, студентам та усім присутнім за небайдужість до тих подій, які творять історію України.

Пам’ятаймо наших захисників!
Герої на вмирають − герої живуть вічно!