Святкуємо День університету та ювілей Василя Стефаника на його батьківщині у Русові

Цього ювілейного року святкування Дня університету разом із святкуванням 150-річчя нашого патрона Василя Стефаника відбувалися не тільки в університеті та Івано-Франківську, а й на батьківщині письменника у селі Русів Снятинського району. Протягом всього дня звідти відбувалися прямі включення у марафон свята, який йшов у прямому ефірі на сторінці університету у мережі Facebook.

З самого ранку від головного корпусу Прикарпатського національного університету автобуси і машини зі студентами, викладачами та працівниками відправились у Русів.

Згодом з центральної площі Русова із привітанням до Дня університету до викладачів, студентів, аспірантів, докторантів, працівників, ветеранів та випускників звернувся ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда.

Привітанням до Дня університету (відео)

Урочистості у Русові розпочалися із екскурсії гостей батьківщини Василя Стефаника до повністю відремонтованого у середині та ззовні, оновленого, сучасного літературно-меморіального музею Василя Стефаника. Цей інтерактивний музей європейського рівня віднині працює у селі Русів, зокрема, і завдяки зусиллям фахівців Прикарпатського університету, які взяли активну участь у його реекспозиції та зміні внутрішнього дизайну.

Об 11 годині біля пам’ятника письменнику стартувало літературно-мистецьке свято «Володар дум селянських». У ньому взяли участь голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич та його перший заступник Василь Гладій, голова Івано-Франківської ОДА Андрій Бойчук, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, Генеральний консул України в Кракові Вячеслав Войнаровський, народний депутат України Микола Княжицький, керівництво Снятинського району та ОТГ, професорсько-викладацький склад університету, голова Краківського Осередку ОУП Андрій Олійник, представники громадськості та духовенства Прикарпаття, а також члени родини письменника, письменники Прикарпаття і мешканці села Русів.

«Те, що відбувається сьогодні – це приклад для всієї України. В кожному куточку України є свої велетні, яких потрібно шанувати, але не від свята да свята, а постійно. Сюди повинна приїжджати молодь. Сюди повинні приїжджати українці зі всіх куточків України. Сюди повинні приїжджати закордонні гості і бачити, що таке Україна, що таке Стефаник», – ректор університету професор Ігор Цепенда.

Ректор разом із представниками влади поклали квіти до пам’ятника Василеві Стефанику, а місцеві священнослужителі провели поминальну панахиду на могилі письменника та його родини.

Однією із ключових подій у Русові стало вручення премій лауреатам літературної премії імені Василя Стефаника.

Відрадно зазначити, що одним з переможців найвищої обласної премії у номінації «Проза» став доктор політичних наук, професор кафедри політології факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Іван Монолатій з книгою «Від Донецька до Перемишля. Як сучасна література «пам’ятає» українські міста».

Правнуки Василя Стефаника на честь 150-річчя письменника та 80-річчя з дня створення музею Василя Стефаника передали до літературно-меморіального музею 50 листів.
«Ми хочемо переказати до фондів літературно-меморіального музею Василя Стефаника 50 листів, які адресувалися письменнику. Це дуже цікава інформація, яка ще раніше ніде не публікувалася», – після нагородження лауреатів премії, повідомив правнук письменника Василь Стефаник. Правнучка письменника Олеся Стефаник також додала, що ці листи є цікавими ще й тим, що вони відносяться до періоду Першої Світової війни.

По обіді біля музею-садиби Василя Стефаника розпочав свою роботу дводенний Міжнародний науковий конгрес «Василь Стефаник і світова культура», присвячений 150-річчю з дня народження новеліста.

Його відкрив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Під час першої дискусійної панелі конгресу — «Василь Стефаник: діалог поколінь» — модератором, доктором філологічних наук, професором, завідувачем кафедри української літератури Прикарпатського національного університету Степаном Хоробом разом із панелістами було обговорено низку цікавих тем.

Зокрема, про сучасність новеліста, традиції творчості Василя Стефаника в українській та світовій літературах у розрізі його особистого досвіду та переживань.

Учасники дискусії акцентували увагу на проблемах рецепції творчості письменника у світі, підкреслили важливість його інтелектуального «оточення».

Ще однією цікавою темою стали лінгвістичні аспекти текстів покутського новеліста. Що вони представляють: літературну мову чи діалект?

У розмові взяли участь Микола Григорович Жулинський (директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, доктор філологічних наук, професор, академік Національної академії наук України); Павло Юхимович Гриценко (директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор); Анджей Романовський (доктор габілітований, професор Ягеллонського університету); Дмитро Васильович Павличко (український поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч, Герой України, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка); Леонід Іванович Рудницький (доктор філології габілітований, професор, президент Світової ради НТШ, іноземний член НАН України); Марія Василівна Матіос (українська письменниця, громадська діячка, лавреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка).