«Стефаник і сьогодення»

Саме під такою назвою з нагоди 150-літнього ювілею з дня народження Василя Стефаника 16 квітня кафедрою фахових методик і технологій початкової освіти організовано і проведено зустріч  з докторами філологічних наук, літературознавцями, професорами кафедри української літератури  Степаном Хоробом та Романом Піхманцем. 

Науковці розкрили багатогранність таланту Василя Стефаника. Говорили про нього як письменника, визначного національно-культурного і громадського діяча, розмірковували про його життєвий шлях, взаємини з рідними, друзями по перу. Крізь призму аналізу новел «Моє слово», «Роса», «Сини», «Басараби», «Камінний хрест», «Новина» висвітлили образ митця з непростою долею, торкнулися проблеми прочитання та інтерпретації творів сучасним поколінням читачів.

Учасники зустрічі мали унікальну можливість ознайомитися із традицією дослідження і популяризації творчості Василя Стефаника викладачами кафедри української літератури. Професор Степан Хороб детально проаналізував раніше видані праці, проведені конференції, симпозіуми, зустрічі, присвячені Стефаниківським студіям.

Професор Роман Піхманець, учений-стефаникознавець, автор  фундаментальних досліджень («Із покутської книги буття: Засади творчого мислення Василя Стефаника, Марка Черемшини і Леся Мартовича», «Іван Франко і Василь Стефаник: Взаємини на тлі доби») та художнього твору «У своїм царстві…», заакцентував на особливій творчій манері, драматичних життєвих періодах Василя Стефаника, висвітлив діяльність письменників Покутської трійці.

Літературознавці також презентували зібрання творів Василя Стефаника в трьох томах (чотирьох книгах), яке підготували до друку спільно з колегами (Євгеном Бараном, Іванною Юрчук та ін.). Степан Іванович наголосив на унікальності такого видання, адже  сюди увійшли новели, оповідання, поезії в прозі, публіцистика Василя Стефаника зі збереженням автентичності авторського тексту; листування, фотографії, автографи рукописів, репродукції картин, акварельних малюнків тощо.  Окремий том містить переклади творів митця.

Ця зустріч, зініційована завідувачкою кафедри фахових методик і технологій початкової освіти професоркою Надією Іванівною Луцан,  об’єднала не тільки викладачів і студентів Педагогічного факультету, а науковців з усієї України. Активну участь в обговоренні творчості Василя Стефаника, проблеми вивчення її школярами й студентами, взяли поважні науковці з Києва (доктор філологічних наук, професор Сидір Кіраль), Кропивницького (доктор філологічних наук, професор Григорій Клочек), Херсона (кандидат філологічних наук, доцент Ольга Горбонос), Вінниці (старший викладач Оксана Пойда), випускники філологічного факультету. 

Шлях до Стефаника у кожного свій. Професор Сидір Кіраль зізнався, що відкрив для себе письменника в університеті завдяки професору Івану Оксентійовичу Денисюку. Професор Григорій Клочек переконаний, що пізнати Стефаника можна тоді, коли читатимемо його твори «під мікроскопом».

Модерувала зустріч докторка філологічних наук, професорка кафедри фахових методик і технологій початкової освіти Тетяна Качак.