Пам’яті друга й колеги

23 грудня 2018 року перестало битися серце професора кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Володимира Костіва. Ця непоправна втрата вже другий рік відлунюється гірким болем та смутком у наших серцях. Володимир Іларійович – відомий науковець, мудрий наставник, педагог за покликанням та приклад для наслідування. Завжди невтомний, енергійний, сповнений творчих ідей та планів. Він був одним із тих у педагогіці на якого хотілось рівнятися і заслужити його схвальну оцінку. З ним можна було вирішити і робочі, і життєві проблеми. Уважний у ставленні до людей, сердечний, чуйний, намагався допомогти кожному: і колегам, і учням. Для кожного з нас він зробив щось хороше, його поради допомагали обрати правильний напрям як у науці, так і в житті.

Ще зі студентських років почав займатися науковою діяльністю, тому був беззаперечним авторитетом у вирішенні питань наукового характеру. Професор В. Костів – визнаний фахівець у царині родинної педагогіки, автор зачинатель наукових шкіл із проблем родинної педагогіки та формування культури особистості. Коло його наукових інтересів надзвичайно широке: сімейне виховання, моральне виховання, практична психологія, формування культури особистості, професійна підготовка соціальних працівників та ін. Ним уперше в родинній фамілогії розроблена типологічна класифікація нуклеарних сімей, побудована з використанням компонентів основи родинних взаємовідносин, захищена одна з перших кандидатських дисертацій, присвячених проблематиці неповних сімей, видано низку праць з проблем родинної педагогіки і психології, як особисто, так і в співавторстві зі своїми аспірантами та здобувачами. Володимир Іларійович опублікував близько 250-ти наукових праць із проблем теорії та історії педагогіки, родинної педагогіки, історичного краєзнавства, культурної психології особистості, психології сім’ї. Він пропагував і обстоював ідеї формування культури молоді на основі системно-синергетичного підходу, працюючи у різних структурних підрозділах університету: провідним науковим співробітником Науково-методичного центру «Українська етнопедагогіка і народознавство» АПН України і Прикарпатського університету імені Василя Стефаника; очільником Науково-дослідного центру «Педагогіка і психологія вищої школи» Інституту вищої освіти АПН України і Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; професором кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи. За вагомий внесок у педагогічну науку, розвиток вищої освіти, упровадження нових передових технологій у навчання та виховання студентів, досягнення високих результатів у науковій діяльності професору В. Костіву присуджено обласну наукову премію імені Мирослава Стельмаховича.

Володимир Костів був блискучим лектором, підтримував досягнення молодих науковців і щиро радів їхнім успіхам. На заняттях, які він проводив зі студентами панувала атмосфера щирості, невимушеності, що дозволяло слухачам глибше пізнати тонкощі науки. Наукові гуртки, проблемні групи, якими він керував, були справжньою школою для студентської молоді.

Завдяки своїй порядності – користувався незаперечним авторитетом, а глибина й різнобічність його суджень багатьом студентам допомогли обрати й успішно захистити курсову, магістерську, а згодом і кандидатську роботи. В. І. Костів написав численні монографії, статті, підручники й посібники для вищої школи, виховав цілу плеяду науковців.

Пам’ять про Володимира Іларійовича назавжди залишиться в наших серцях.
Богдан Ковбас
професор, завідувач кафедри
соціальної педагогіки та соціальної роботи
ДВНЗ «Прикарпатський національний університет
імені Василя Стефаника»