Початок нового навчального року: пріоритети та виклики

Цьогоріч початок навчального року стартував 31 серпня з конференції трудового колективу та засідання Вченої ради університету за участю професорсько-викладацького складу, яке у зв’язку з карантинними обмеженнями відбулося у режимі онлайн.

Окрім питань, пов’язаних із організацією навчального процесу, відбулося вручення нагород різного рівня. Серед нагороджених – троє працівниць педагогічного факультету. 

Так, медаллю «За заслуги перед університетом» були нагороджені докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика Нагачевська Зіновія Іванівна та докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри фахових методик та технологій початкової освіти Луцан Надія Іванівна.

За значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зразкове виконання службового обов’язку та багаторічну сумлінну працю нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня докторка філологічних наук, професорка кафедри педагогіки початкової освіти Деркачова Ольга Сергіївна.

Важливими для нового навчального року стали і попередні результати вступної кампанії. Її аналіз засвідчив, що на бакалаврат педагогічного факультету подали заяви понад 1000  абітурєнтів. Початкова кількість бажаючих навчатись відрізняється від показників минулорічного прийому в розрізі спеціальностей від 3 до 70 осіб (70 – на 374 заяви), причому зросла кількість заяв на спеціальність «Соціальна робота». За результатами генерування системою ЄДЕБО списку бюджетних пропозицій факультет отримав  90 місць, з них 67 – на денну форму,  23 – на заочну.

Такими результатами завдячуємо і тісній співпраці з керівництвом та випускниками Івано-Франківського коледжу Державного вищого навчального закладу «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. 

На жаль, спостерігається суттєве зменшення вступників на освітній рівень магістр (приблизно на 30%). Причому ця тенденція не зумовлена зовнішнім оцінюванням іноземної мови, оскільки такий іспит складали тільки претенденти на спеціальність «Соціальна робота». Деканат разом із завідувачами кафедр планує вивчити ці нові тенденції й обговорити їх на вересневому засіданні вченої ради факультету.

Також у вересні традиційно буде проведене опитування вступників на предмет причин вибору спеціальності,  університету, шляхів отримання необхідної інформації перед початком вступу  вибору. У цьому факультету допомагають співробітники Навчально-наукового центру «Педагогіка і психологія вищої школи». Такі заходи дозволяють удосконалювати методи профорієнтаційної роботи. Адже прийом 2021 починається вже з цьогорічного вересня!

«Нові виклики стоять перед науково-педагогічним колективом факультету, оскільки пролонгування соціальних обмежень, зумовлених світовою пандемією, потребують ретельної організації якісного освітнього процесу насамперед для тих, хто прийде навчатись на 1-ий курс. На щастя, більшість викладачів вже озброєні сучасними методами онлайн навчання. І в цьому велика заслуга Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» нашого університету», ‒ зазначила у своєму виступі на Вченій раді університету докторка педагогічних наук, професорка директорка Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Будник Олена Богданівна.