Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні: соціальні причини та наслідки

27 листопада до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом викладачами кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи педагогічного факультету була організована зустріч студентів спеціальності «Соціальна робота» з професором Івано-Франківського медичного університету Грижаком Ігорем Гнатовичем.

Ігор Гнатович виступив перед студентами з лекцією на тему: «Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні: соціальні причини та наслідки».

В ході лекції, п. професор розповів студентам про історію і теорію походження ВІЛ, починаючи з античних часів і до сьогодення. Статистика вражаюча, як не прикро, Україна лідирує.

В ході висвітлення теми, лектор виокремив ряд чинників, що сприяють інтенсивності поширення ВІЛ в Україні, зокрема: нестійкість шлюбів («шлюб за добу, лиш би не на добу», підсумовує легковажне ставлення молоді до шлюбних відносин), маргінальне статеве життя (вживання психотропних засобів, алкоголю, соціально-психологічна деградація), проблеми статевого виховання підлітків та молоді (раннє статеве життя), не сформованість морально-духовних цінностей.

З метою запобігання поширеності ВІЛ інфекції, соціальним працівникам слід проводити превентивну роботу серед молоді, зокрема: дошлюбне консультування молодого покоління, добровільне тестування на ВІЛ подружніх пар до вступу в шлюб, планування вагітності та ряд інших профілактичних заходів, спрямованих на зниження поширення ВІЛ інфекції, адже від їх компетентності, вмотивованості та професійності залежить рівень поінформованості молодого покоління щодо смертоносних інфекцій ХХІ століття.

Студенти з захопленням слухали лекцію, занотовували ключові поняття теми, обговорювали питання превентивних заходів, які стосуються як державних, так і недержавних організацій, в тому числі – медичного спрямування.

Викладачі кафедри висловлюють вдячність Ігорю  Гнатовичу за змістовну лекцію, та сподіваються на подальшу співпрацю, адже питань для обговорень чимало.