11 квітня на Педагогічному факультеті для студентів першого курсу відбулась чергова інформаційна сесія міжнародного проекту “Протидія торгівлі людьми”, який проводила благодійна організація “Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ

Тренери БО «Карітас Івано-Франківськ» провели інформаційну сесія з протидії торгівлі людьми та правила безпечного працевлаштування в рамках реалізації проєкту «Забезпечення комплексного реагування з метою захисту осіб, які постраждали від насильства, пов’язаного з війною, торгівлі людьми , експлуатації або гендерно-зумовленого насильства в Івано-Франківській області».

Обговорили актуальні проблеми та розглянули наступні питання:

 ☑Що таке торгівля людьми/торгівля дітьми.

 ☑Актуальність торгівлі людьми. Нові виклики і тенденції в період війни.

 ☑Основні ризики та шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

 ☑ Ідентифікація/самоідентифікація ситуацій ризику або потрапляння в торгівлю людьми.

 ☑Як не потрапити в ситуацію торгівлі людьми? Правила безпечної поведінки.

 ☑Куди/до кого звертатися в ситуації торгівлі людьми для отримання допомоги та захисту.

Для українців ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми як всередині країни, так і за її межами став ще більшим з початком повномасштабного вторгнення. Багато громадян переїхали із зони бойових дій в інші регіони або за кордон та шукають нову роботу, житло, засіб пересування та інше, треба пам’ятати, що лише володіючи інформацією, можна вберегти себе і своїх рідних від  сучасного рабства!

Через повномасштабне вторгнення кількість уразливих людей збільшилася в рази, тому ми вчимося механізму захисту та допомоги для уникнення таких випадків.

Якщо поняття «торгівля людьми» раніше охоплювало здебільшого сексуальне рабство, то сьогодні воно увібрало широкий спектр форм: від трудової експлуатації до нелегальної трансплантації органів.

Під час заходу студентів поінформовано про актуальність проблеми торгівлі людьми, ознайомлено з методами безпечної міграції, працевлаштування та навчання за кордоном. На зустрічі обговорили як не стати жертвами торгівлі людьми, як не потрапити у трудове або сексуальне рабство та на яких умовах можна погоджуватись на працевлаштування, навчання за кордоном чи вимушений переїзд.

У час небезпеки військової агресії Росії кожному з нас є життєво необхідно озброїтися знаннями та вміннями збереження власного життя і здоров’я.

– Як діяти у разі виникнення надзвичайної ситуації?

– Які правила потрібно пам’ятати, якщо Ви опинились у надзвичайні ситуації?

– Де шукати інформацію?

Акція спрямована на підняття рівня обізнаності молоді щодо проблеми торгівлі людьми, поширення важливої інформації про цю проблему та небезпеку, яку вона становить.