«Книги Георгія Філіпчука − написані серцем, душею і розумом…» (Н. Ничкало)

10 жовтня 2023 р. на кафедрі початкової освіти відбувся науково-методологічний семінар на тему «Георгій Філіпчук: українськість, національна ідентичність, націєтворчість освіти», ініційований професоркою кафедри Оксаною Цюняк.

Георгій Георгійович Філіпчук – це людина енциклопедичних знань, визначна, непересічна, велична постать в історії українського народу, відомий український державний і політичний діяч, науковець-просвітник. Особистість Георгія Філіпчука − сильна, вольова і безкомпромісна… Про таких людей кажуть одним словом: воїн… у товаристві якого ти почуваєшся захищеним і впевненим… «Гідний свого роду і народу» (М. Жулинський). Син, котрий без вагань віддає своє щиролюбляче серце Матері-Батьківщині (В. Гошовська).

Презентовано книги Георгія Філіпчука, доктора педагогічних наук, професора, дійсного члена НАПН України, почесного доктора Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, заступника голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, голови Конгресу української інтелігенції.

Бібліотечний фонд кафедри та педагогічного факультету поповнився виданнями:

  • Філіпчук Г. «…24»: Ідентичність, Державність у вимірі війни. Київ-Чернівці: Букрек, 2023. 416 с.
  • Філіпчук Г. Напередодні «24»: світовідчування часу. Київ-Чернівці: Букрек, 2022. 416 с.
  • Філіпчук Г.  Українськість: витоки, виклики, відповіді. Монографія. Київ: Майстер книг, 2018. 448 с.
  • Філіпчук Г. Національна ідентичність: культурно-освітній вимір. Чернівці: Друк Арт, 2016. 304 с.
  • Філіпчук Г. Націєтворчість освіти. Монографія. Чернівці: Зелена Буковина, 2014. 400 с.

Оригінальність Філіпчуківського стилю у тому, що предметом його досліджень є «не застигле минуле, а пульсуюче сьогодення…, це часи не лише далекі, а обшири часу пережитого щойно…, адже велике твориться і вчора, і сьогодні» (Павло Мовчан). Головним мотивом роздумів Г.Філіпчука є жага до справедливості, правди.

У книгах висвітлюються важливі аспекти культурно-освітнього і соціально-політичного розвитку сучасного суспільства, що спрямовані на зміцнення націєтворчих процесів в Україні; значущість національно-освітньої політики, пріоритету утвердження власного національного «Я» для подальшого поступу України в загальноєвропейську спільність; проблеми національної культури та освіти у формуванні суспільної свідомості українців; традиції та інновації у педагогічній освіті та ін.

Цінними є ідеї професійної підготовки сучасного вчителя у контексті культуровідповідності та гуманістичності; формування загальнолюдських і національних цінностей сучасної молоді; утвердження виховних ідеалів; плекання національної гідності, честі, почуття гордості за Україну, поваги до історії, культури, науки, духовності рідного народу. Серед найважливіших завдань, цілей, функцій сучасної української національної освіти є творення духовності народу, олюднення людини. «Силу духу і гідності не можна компенсувати великим військом». «Духа не вгашайте! (Ян Павло ІІ)», зазначає Георгій Філіпчук, подивімося на власну історію, культуру не чужими, а своїми очима». Тільки україноцентрична, націєтворча державна політика, спрямована на формування духовної незалежності, стверджував учений, забезпечить Україні гарантоване майбутнє без територіальних втрат, війн і трагедій.

Георгій Філіпчук, учитель, педагог, захисник доброго, вічного, нескореного українського Слова, великий трудівник-подвижник на ниві національної освіти, який вважає найвищим гуманним громадянським обов’язком виховувати в людині любов до рідної мови, національної культури, історичної пам’яті, національних і духовних святинь, повагу до власного «Я», свого Роду, Народу, України.

Учений доводить просту істину: народ стає незалежним не стільки силою зброї, скільки силою національного духа.

Актуальними у різні часи і вічними будуть слова Георгія Георгійовича Філіпчука: «Щоби бути гідним європейцем, насамперед слід стати гідним УКРАЇНЦЕМ, шануючи достоїнство свого Роду і Народу».

Щиро дякуємо автору за подаровані книги!
Видання стануть важливою частинкою фонду бібліотеки кафедри початкової освіти і педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Інформацію підготувала
доктор педагогічних наук, професор

Оксана ЦЮНЯК