Вебінар «Педагогіка – це моє життя», присвячений 85-річчю від дня народження академіка Івана Андрійовича Зязюна

   2 березня 2023 року викладачі педагогічного факультету, студенти 4 курсу спеціальності «Початкова освіта», аспіранти спеціальності 015 Професійна освіта (за спеціалізаціями) галузі знань 01 Освіта/Педагогіка взяли участь взяли участь у серії просвітницьких вебінарів «Цвіт української педагогіки: сучасне та минуле», присвячених 85-річчю від дня народження академіка Івана Андрійовича Зязюна, організованих Інститутом педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України.

   Цікавим та змістовним був виступ доктора педагогічних наук, професора, дійсного члена НАПН України, почесного доктора Інституту педагогічного освіти та освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, заступника голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, голови Конгресу української інтелігенції Георгія Георгійовича Філіпчука. Георгій Георгійович розкрив актуалітети спадщини Івана Андрійовича Зязюна, знаного вченого сучасності, засновника «педагогіки добротворення», теорії та практики педагогічної майстерності в Україні, у вимірах україноцентричності сучасної освіти та викликів, що постали перед освітою в умовах Національної визвольної війни України проти рф.

   «І.А. Зязюн упевнював, що саме вчитель є оберегом України, вчителя сприймав не як професію, а як «вічну сповідувану і вічно живу цінність, непідвладну Годині…», яка ростить і оберігає народ…» (Георгій Філіпчук).

   Модерувала захід Наталія Філіпчук, доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник відділу змісту та технології педагогічного освіти Інституту педагогічного освіти та освіти дорослих імені Івана Зязюна імені Тараса Шевченка при ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України. Ідеї педагогіки добра Івана Зязюна не втратили актуальності. Вони живуть і діють у наш час, знайшли своє продовження в Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року (2016 р.), Законі України «Про освіту» (2017 р.).

                   На крилах педагогіки Добра
 Несеш, учителю, ти в світ науку,
 Що вчить дитину гідно йти в життя,
 Взявши Надію й Істину у руку.
Тобі сіять дано проміннями Краси,
Яка в душі живе й тече у твоїх жилах.
Ти дітям своє серце віддаси,
Щоби в житті Любов жила і Віра.
Ольга Ходацька

Інформацію підготувала
доктор педагогічних наук, професор Оксана Цюняк