Відзначення ювілейного року – 100-ліття УВУ

6 травня 2021 декан педагогічного факультету проф. Оксана Кондур на запрошення ректора Українського Вільного Університету проф. Марії Пришляк взяла участь у черговій панельній дискусії про Україну в рамках відзначення ювілейного року – 100-ліття УВУ.

Під час онлайн-панелі «Між «насамперед Росія» та «насамперед безпека»: Україна та зміна пріоритетів ЄС і НАТО?»  майже 70 учасників з різних країн розглядали ситуацію з російською агресією та реакцію на неї серед міжнародної спільноти.

У панелі брали участь Andrius Kubilius – литовський політик, депутат Европарламенту, член парламентської групи з питання співпраці з Україною, та Viola von Cramon – німецька політикиня, депутатка Европарламенту, одна із засновників APOLLO (Робоча група з Проєктів у екології, сільському господарстві та розвитку країн в Східній Европі), заступниця голови делегації Європарламенту з асоціації з Україною.

З вітальним словом до учасників панелі виступила проф.Марія Пришляк, відзначивши занепокоєння українців з усього світу агресивними діями Росії щодо України. Пані ректор радо вітала представників української наукової еліти, які доєднались до заходу.

Основним спікерами панелі були Witold Waszczykowski – польський історик та дипломат, депутат Европарламенту, міністр закордонних справ Польщі у 2015—2018 роках, та Daniel Fried  ̶  американський дипломат і державний діяч, Координатор Державного департаменту США з санкційної політики, один із авторів програми санкцій проти Росії 2017 року.

Активно модерував захід Адріан Каратницький  ̶  публіцист, експерт з політики Східної Европи, старший науковий співробітник Атлантичної ради, бувший голова Freedom House, i автор численних книг про міжнародну політику.

Як зазначила О. Кондур: «Надзвичайно важлива увага наукової та політичної світової спільноти до зовнішньополітичної ситуації щодо нашої держави».

Учасники дискусії наголошували, що питання безпеки та територіальної єдності України тісно пов’язане із безпекою Європи.

Участь О.Кондур у заходах, які організовує Український вільний університет (Мюнхен), передбачає подальше розширення напрямків співпраці між нашими університетами.