Попередження та протидія кібербулінгу у шкільному середовищі

15 квітня 2021 року магістри 1 курсу Педагогічного факультету спеціальності “Початкова освіта” Іванна Гавучак, Ярина Макар, Христина Панас, Христина Угорчак під керівництвом докторки філософ. наук, професорки кафедри фахових методик і технологій початкової освіти Качмар О.В.  провели лекцію-вебінар про проблему кібербезпеки та булінгу в освітньому середовищі.

У вступному слові декан факультету, докторка пед. наук,  професорка Кондур О.С. привітала учасників вебінару та наголосила про актуальність проблематики і  важливість попердження такого негативного явища як кібербулінг, яке у сьогоднішньому інформаційному суспільстві містить багато небезпек.

Запрошені гості лекції-вебінару в.о. начальника служби у справах дітей Івано-Франківської облдержадміністрації п. Попович В.Я.  та заступник начальника відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області, старший викладач кафедри журналістики Факультету філології Шотурма Н.В. говорили, що проблема кібербезпеки, як ніколи на часі. На державному  рівні легалізовано таке поняття як “кібербезпека”, про антибулінговий закон, зафіксовану суму  штрафів за вчинення актів цькування в школі, або громадські роботи на строк від 40-60 год., про приховування булінгу і покарання, яке нестимуть ті, хто вчинив і приховав цей факт. Попович В.Я. наголосила про недостатній рівень статевого виховання і сексуальну освіту в українських школах, на щоб мали звернути увагу в освітніх закладах, які  готують педагогів.

Надалі,  студенти доповідали про те, що основним місцем поширення булінгу та кібербулінгу є освітнє середовище, саме там дитина проводить більшу частину свого повсякденного життя.

Студентка Панас Х. розповіла про види булінгу і як реагувати на цькування. Вказала, що тільки довірливі стосунки між батьками та дитиною стануть запорукою уникнення булінгу. Батьки мають підтримати свою дитину і звернутись у відповідні органи безпеки, чи зателефонувати на Національну гарячу лінію для дітей та молоді.

Х.Угорчак провела опитування про те, яку інформацію не слід викладати в мережі, розказала про різні освітні платформи , проект “Про інтернет”, комікси про інформаційну безпеку від “Онляндії”, різні ігри про інтернет-безпеку, цифрову грамотність.

Віртуальний світ, як і реальний, несе низку ризиків для дітей. Про кібербулінг заговорили з популярністю соцмереж у 21 столітті. З теле – та –інтернет джерел , а іноді й з власного досвіду, відомо, що віртуальна агресія в нашій країні набирає обертів  звернула увагу Я. Макар. Охарактеризувала найпоширеніші типи кібербулінгу та шляхи запобігання.

І.Гавучак розповіла про різноманітні челенджі в соціальних мережах, смертельні ігри, а саме суїцидальні ігри “Синій кит”, “Тихий дім”, вказала на найкращі шляхи профілактики смертельних квестів.

Після виступу була активна дискусія, в якій брали участь як викладачі, так і учні, студенти. Л.В.Сливка, доцентка кафедри педагогіки початкової освіти наголосила, що для запобігання та протидії насильству треба проводити заняття з навчання навичок ефективного спілкування та мирного розв’зання конфлікту.

Н.Б. Максименко, доцентка кафедри фахових методик і технологій початкової освіти, пропагувала здорові стосунки, які є основним способом запобігання булінгу та створення безпечної та приязної атмосфери в закладі освіти.

Завідувачка кафедри фахових методик і технологій початкової освіти , доктор пед. наук, професор  Луцан Н.І.  запевнила, що кібербулінг як і булінг, це не лише проблема жертви чи агресора. Це показник рівня культури та агресивності середовища, в якому зростає дитина.

У заключному слові професорка Качмар О.В. підкреслила , що подолати явище  кібербулінгу в принципі неможливо. Контролювати та застерігати дитину- обов’язок батьків і вчителів. Слід пам’ятати, що інтернет-безпека –це як власна гігієна, про яку треба дбати. Все, що ти робиш в інтернеті, залишається у кіберпросторі, навіть, коли ми видаляємо інформацію. Блокуйте тих, хто ображає в інтернеті, не відправляйте приватних та інтимних фото або повідомлень, бо можете стати жертвами шантажистів, шахраїв. Проблема не є вичерпаною, але хто попереджений – той озброєний. Бережіть себе і дбайте про власну безпеку.