«ПЕДАГОГІКА СЕРЦЯ І ДОБРА АКАДЕМІКА ІВАНА ЗЯЗЮНА»

29 лютого 2024 року викладачі, здобувачів вищої освіти, аспіранти спеціальності 015 Професійна освіта (за спеціалізаціями) педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у онлайн гостьовій лекції «ПЕДАГОГІКА СЕРЦЯ І ДОБРА АКАДЕМІКА ІВАНА ЗЯЗЮНА» організовану у межах серії просвітницьких вебінарів «Цвіт української педагогіки: сучасне і минуле». Ініціатор заходу – відділ змісту і технології педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України.

Модератор лекції − Наталія Філіпчук, доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник відділу змісту і технології педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, член Кафедри ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття», голова первинного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка при ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України.

Прогностичні ідей академіка Івана Зязюна у контексті поступу української освіти і педагогічної науки окреслила  Нелля Ничкало, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих НАПН України. Мирослава Вовк, доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України у своєму виступі закцентувала увагу на історії заснування Іваном Андрійовичем Зязюнем фахового збірника наукових праць «Естетика і етика педагогічної дії» у 2011 р., у першому випуску якого він зазначив: «У Ваших руках перший збірник наукових праць «Естетика і етика педагогічної дії».

З вітальним словом до учасників звернулася Лариса Лук’янова, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, директор Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна. Доповідачі вкотре засвідчили всенародну шану й повагу до Вчителя, який і жив як учив.

Ідеї педагогіки добра Івана Зязюна не втратили актуальності. Вони живуть і діють у наш час. «І.А. Зязюн упевнював, що саме вчитель є оберегом України, вчителя сприймав не як професію, а як «вічну сповідувану і вічно живу цінність, непідвладну Годині…», яка ростить і оберігає народ…» (Георгій Філіпчук). І нині «Учитель має навчати «своєю Поведінкою, своїми Знаннями, своєю Людяністю, своєю Свободою, своєю Любов’ю, своїм Щастям, своїм Талантом» (Іван Зязюн).

 

На крилах педагогіки Добра
 Несеш, учителю, ти в світ науку,
 Що вчить дитину гідно йти в життя,
 Взявши Надію й Істину у руку.

Тобі сіять дано проміннями Краси,
Яка в душі живе й тече у твоїх жилах.
Ти дітям своє серце віддаси,
Щоби в житті Любов жила і Віра.

Ольга Ходацька

Інформацію підготувала

доктор педагогічних наук, 

професор, професор кафедри початкової освіти 

Оксана ЦЮНЯК