Аспірантка педагогічного факультету Наталія КОТУРБАШ взяла участь у конференції “Академічна доброчесність у вищій освіті: виклики та інструменти впливу”

15 червня 2023 року на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбулася конференції «Академічна доброчесність у вищій освіті: виклики та інструменти впливу». Із вітальними словами виступили ректор Університету Анатолій Павлович Гетьман, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Миколаївна Гришина, начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Васильович Синєгубов, голова Харківської обласної ради Тетяна Петрівна Єгорова-Луценко і перший заступник Харківського міського голови Олександр Миколайович Новак.

У своїй доповіді, «Як залучати студентів до запобігання корупції та доброчесності?», аспірантка педагогічного факультету, членкиня виконавчого комітету громадської організації «Українська асоціація студентів» Наталія КОТУРБАШ закцентувала увагу на тому, що подолання академічної недоброчесності можливе тільки за умови тісної та плідної співпраці усіх учасників освітнього процесу: здобувачів, органів студентського самоврядування, викладачів, адміністрації та стейкхолдерів.

Доповідачка репрезентувала вже реалізовані антикорупційні проєкти, до яких були залучені студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: «Підтримка безпечних середовищ для розвитку молоді в Україні», мета якого підготувати освітніх експертів з числа здобувачів вищої освіти (проєкт триває від березня 2023 року); «Антикорупційний квест» – механізм, що дозволяє зрозуміти здобувачам, як протидіяти корупції та академічній недоброчесності у стінах свого закладу вищої освіти (23 травня 2023 року); п’ятиденна літня школа «UAS Camp 2023» (23-27 червня 2023 року, смт. Верховина), де студенти зі всієї України зможуть у неформальній обстановці формувати прозоре освітнє середовище, починаючи з себе.

Наталія Котурбаш також зауважила, що важливим етапом для кожного ЗВО – це вступна кампанія і варто взяти до уваги всі позитивні та негативні тенденції вступної кампанії 2022 року. Було озвучено ряд рекомендації для органів студентського самоврядування: створення консультаційних кабінетів, реальне залучення представників ОСС до вступної кампанії, присутність представників ОСС під час проведення вступних випробувань. 

У межах заходу відбулись наступні панельні дискусії «Академічна доброчесність: примха чи вимога сьогодення» (Ю. Гришина, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, І. Назаров, заступник Голови НАЗЯВО), «Взаємозв’язок антикорупції і доброчесності у вищій освіті. Їх роль у розвитку закладу освіти» (С. Горбачов, Освітній омбудсмен, Костянтин Соляннік, відповідальний секретар приймальної комісії), «ТОН згори» із розбудови доброчесності в закладах освіти: переваги та кроки впровадження» (К. Дацко, ГО «Фундація інституційного розвитку»), «Інструменти запобігання корупції в сфері вищої освіти» (О. Стародубцев, НАЗК, І. Тимченко, НАЗК, Ю. Кравченко, НАБУ), «Корупційні прояви у сфері вищої освіти» (Ю. Ломжець, Асоціація юридичних клінік України), «Профайл антикорупційного уповноваженого в закладі освіти та його роль в запобігання корупції» (А. Федоренко, ГО «Фундація інституційного розвитку»), «Антикорупційна програма як реальний інструмент запобігання корупції у діяльності уповноваженого» (Н. Сметаніна, керівник уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кафедра кримінально-правової політики), «Як залучати студентів до запобігання корупції та доброчесності?» (В. Єгорова, UNDP, М. Жижда, EUACI, Н. Котурбаш, Українська асоціація студентів).

За підсумками конференції учасники напрацювали спільні підходи щодо впровадження дієвих інструментів академічної доброчесності та антикорупційного комплаєнсу в національних закладах освіти, а також механізми їх впровадження.

Захід організований Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого у співпраці з ГО «Фундацією інституційного розвитку» та Асоціацією юридичних клінік України (АЮКУ).