09 ЛИСТОПАДА ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ РАДІОДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ09 ЛИСТОПАДА ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ РАДІОДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

Сьогодні, 9 листопада, в День української писемності та мови, в університеті відбулося написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Цю акцію започаткувала Національна радіокомпанія України ще у 2000 році. Організували та провели захід доценти кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету Ольга Деркачова та Лариса Наконечна.

Вже 16 років поспіль українці в різних куточках країни пишуть радіодиктант. Стільки ж цю традицію підтримують і в нашому університеті. Учасниками акції стали представники ректорату, викладачі та студенти університету. Також до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності долучилися директор Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський, директор Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка Людмила Бабій, директор Івано-Франківської обласної філармонії Василь Тимків, генеральний директор ОТБ “Галичина” Ольга Бабій, поет Богдан Томенчук, прозаїк Володимир Єшкілєв, поетеса  Світлана Бреславська, директор ОДТРК “Карпати” Галина Держипільська та представники обласних засобів масової інформації.

Перед початком заходу з вітальним словом виступили проректор з науково-педагогічної роботи університету, професор Галина Михайлишин, доценти кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету Ольга Деркачова та Лариса Наконечна. Вони підкреслили, що головною метою такої всеукраїнської акції є не тільки перевірити свої знання з рідної мови, а й продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. «Йдеться не про те, щоб написати з помилками чи без…Мова вона справді єднає всіх. І тут не має значення чи ти студент чи директор філармонії, театру. Ми всі будемо єдині у любові до української мови, до слів, до її збереження», – зазначила Ольга Деркачова.

Далі учасники заходу долучилися до он-лайн трансляції радіопрограми на Першому каналі Українського радіо, яка була присвячена акції. В ній йшлося про історію радіодиктанту, його учасників та умови написання. На завершення радіопрограми прозвучав текст Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності “Україна на зламі тисячоліть”, який диктував доцент Київського університету ім. Б.Грінченка Олександр Авраменко.

Насамкінець – за бажанням – кожен із учасників акції може відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а може дочекатися, поки текст з’явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч. Як зазначають організатори до розгляду приймаються лише рукописи. Надсилати можна традиційні, паперові листи, а з 2014 року – і в електронному вигляді. В другому випадку роботу слід відсканувати або сфотографувати. Переможці будуть відзначені.