Професорки кафедри початкової освіти Марія Оліяр та Галина Русин стали співорганізаторами зарубіжної конференції

18 червня 2024 р. у м. Хелмі (Республіка Польща) відбулася
II конференція «ZJEDNOCZENI NAUKA», співорганізаторами якої стали  професорки кафедри  початкової освіти Галина Русин та Марія Оліяр. Учасниками конференції були науковці і студенти  Державної академії прикладних наук в м. Хелмі, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Під час заходу молоді науковці з України і Польщі висвітлили результати своїх досліджень у галузях педагогічних, природничих наук, агробізнесу, дієтології та безпеки харчування, медицини, внутрішньої безпеки, волонтерства та ін. Окрема дискусійна панель була виділена для молодих дослідників з Прикарпатського університету. Зокрема, від педагогічного факультету виступили здобувачки другого (магістерського) рівня вищої освіти Мар’яна Перчик з доповіддю на тему  «Розвиток критичного мислення молодших школярів» та Христина Савчук, тема доповіді «Дитиноцентризм як базовий принцип роботи НУШ» (науковий керівник   проф. Марія Оліяр). Відрадно, що доповідачами на конференції стали також студентки 1 курсу спеціальності «Початкова освіта» Ірина Петрів, Наталія Монастирська, Юлія Гоголь, Юлія Сметаняк, Олена Цвігун, Софія Ковальчук, які розкрили проблеми  формування в учнів здоров’язберігаючих компетентностей,  булінгу та його профілактики в школі, розвитку дослідницьких умінь учнів початових класів на уроках з використанням ресурсів STEM-технології (науковий керівник проф. Галина Русин).

Заслухано доповіді студентів з інших факультетів Прикарпатського університету:  Адріани  Кіщук   «Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом: система підтримки жертв в Україні» (науковий керівник доц. Оксана Паркулаб), Діани Сілін  «Секстинг як фактор ризику сексуальної поведінки» (науковий керівник викл. Марія Дзюбинська), Анни-Марії Дoбрянської  «Вплив якості життя в Івано-Франківську на психічне здоров’я його мешканців» (науковий керівник доц. Наталія Назарук).

З цікавими доповідями на актуальні теми виступили студенти Державної академії прикладних наук в м. Хелмі. Зокрема, Natalia Urbańska зупинилася на проблемі війни в Україні та її наслідків для мешканців району Хелм. Dorota Emerla, Paulina Matwiejczuk, Julia Król, Natalia Zagożdżan розглянули проблему участі студентів у волонтерстві, мотивації волонтерської діяльності та розвитку на цій основі соціальних навичок, Karolina Brysiak-Baran розкрила роль критичної інфраструктури в обороні держави та ін.

Студенти з Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя висвітлили  результати дослідження сімейних цінностей студентської молоді в період війни (Леся Клименко, науковий керівник доц. Світлана Борисюк), проаналізували виклики та перспективи неформальної освіти в Україні (Христина Шимко, науковий керівник проф. Олег Лісовець).

Загалом захід був цікавим, насиченим новими науковими здобутками молодих науковців. Відбувся взаємно корисний обмін досвідом організації    науково-дослідної діяльності студентів у закладах вищої освіти України та Польщі.