Вебінар «Педагогічна спадщина Софії Русової (прийдіть, будемо жити задля наших дітей)»

Бути гарним педагогом – це бути справжнім
реформатором  майбутнього життя України,
бути апостолом  Правди і Науки.
Софія Русова

10 березня 2023 р. викладачі кафедри початкової освіти взяли участь у вебінарі «Педагогічна спадщина Софії Русової (прийдіть, будемо жити задля наших дітей)» у рамках серії просвітницьких вебінарів «ЦВІТ УКРАЇНСЬКОЇ ПЕДАГОГІКИ: СУЧАСНЕ І МИНУЛЕ», організованих Інститутом педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України (м. Київ).

Модераторка заходу  − Наталія Філіпчук, доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник відділу змісту і технології педагогічної освіти ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України, Голова первинного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка при Інституті зазначила, що наукова, публіцистична, мемуарна, епістолярна спадщини Софії Русової  підтверджує її приналежність до когорти визначних українських педагогів, фундаторів педагогіки українського зарубіжжя, сподвижників національної педагогічної думки міжвоєнного періоду. Творчий доробок ученої співзвучний  ідеям  сьогоднішніх концептуальних положень національної системи освіти, національно-громадянського виховання підростаючого покоління, що відповідає потребам сучасного державного будівництва в Україні.

Журналістка, голова Жіночого Центру «Спадщина», дослідниця життя, педагогічної та громадської діяльності Софії Русової, Лауреатка премії імені Софії Русової, Івана Огієнка Галина Дацюк розповіла про унікальні факти і події з життєписів родини Русових, Софії Русової як педагога і науковиці, громадської діячки, котра стала яскравим прикладом справжньої української просвітниці.

По-сучасному сприймається нині, як і колись, заклик Софії Русової працювати на благо українського народу: «Життя не жде, воно кличе нас до роботи. І доля, щастя нашого народу залежить від того, як ми проведемо в життя дороге, велике гасло: вільна національна школа для виховання вільної, свідомої, дужої нації».

Інформацію підготувала
доктор педагогічних наук, професор Оксана Цюняк