Викладачі факультету взяли участь у Міжнародній науковій конференції

15-16 вересня відбулася Міжнародна наукова конференція «Культурна спадщина пограниччя», організована Академією ім. Якуба з Парадижа в (м. Ґожув Великопольський, Республіка Польща) спільно з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ, Україна).

Організаторами заходу були:

      • заклад польської мови гуманітарного факультету;
      • Академічний центр українознавства Академії ім. Якуба з Парадижа в м. Ґожув Велькопольський;
      • факультет туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника
      • Регіональний центр міжнародних дебатів в Гожуві Великопольському;

Конференція, започаткована у 2003 р. в Академії ім. Якуба з Парадижа в м. Ґожув Великопольський (Республіка Польща) як міждисциплінарна під назвою «Культурна спадщина ґожувського регіону», успішно й результативно пройшла шлях від регіональної до міжнародної «Культурна спадщина пограниччя» (2017), і стала платформою для дискусії щодо висвітлення багатоаспектної культурної спадщини прикордонних регіонів, аналізу її впливу на суспільно-політичний, соціально-економічний, демографічний, культурний, освітній і науковий розвиток пограниччя, зокрема Польщі та України, а також напрацювання наукової бази для розвитку міжнародних відносин на якісно новій основі, яка толерує взаємовідносини, спрямовані на цивілізаційний поступ суспільства.

Широкий спектр досліджень пограниччя як соціокультурного феномена зумовив багатоаспектний вмір презентацій, виступів та наукових дискусій учасників конференції.

Впродовж останніх років роботи конференції сформувався ґрунтовний науковий дискурс у категорії динаміки культури пограниччя, яка обгрунтовує трансформаційні процеси всередині культури і у взаємодіях культур, зокрема польської та української, а також типової моделі взаємовідносин людей на цих територіях, для якої властиві такі риси як цілісність, наявність упорядкованих тенденцій і спрямований характер змін.

Цьогоріч на міжнародній науковій конференції «Культурна спадщина пограниччя» заслухано 34 виступи. Учасниками конференції є представники таких закладів:

      • Академія ім. Якуба з Парадижа, м. Гожув-Велькопольський;
      • Відділ історичних досліджень Інституту національної пам’яті, м. Варшава;
      • Інститут славістики Польської Академії Наук, м. Варшава;
      • Прикарпатський національний університет ім Василя Стефаника, м. Івано-Франківськ;
      • Уманський національний університет садівництва, м. Умань;
      • Львівський національний університет ім. Івана Франка, м. Львів;
      • Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова, м. Київ;
      • Національний університет «Острозька академія», м. Острог;
      • Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ.

Доповідачами і модераторами конфренції від педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника були: доктор педагогічних наук, професор Кондур Оксана Созонтівна – декан педагогічного факультету (презентація на тему: «Академічна мобільність як інструмент підвищення якості освіти») та доктор філологічних наук, професор Деркачова Ольга Сергіївна (презентація на тему: «Неологізми української мови як маркери «своїх» та «чужих» під час російсько-української війни»).

Одним з актуальних дискурсів цьогорічної конференції стала проблема польсько-українських взаємин в умовах суспільно-політичної ситуації в Україні з 24 лютого 2022 р., яка означила як кризовий стан соціально-демографічної ситуації в Українв, так і можливості та способи соціальної інклюзії українських громадян у польське суспільство, яке прийняло понад три мільйони українців. Така міграційна ситуація є ключовим елементом взаємовідносин і вимагає уваги та реакції з боку обох країн.

 Відтак на конференції представлено результати дослідження проекту, реалізованого в Академії ім. Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському, під назвою «Процеси інклюзії іммігрантів українського походження у польському суспільстві на прикладі Любуського воєводства», що фінансується з державного бюджету в рамах конкурсу Міністра закордонних справ Республіки Польща «Публічна дипломатія 2022» – Україна ІІ. Захист доброго імені Польщі шляхом моніторингу та реагування на спотворюючу, дезінформаційну та наклепницьку діяльність».

Основними бенефіціарами проектного завдання будуть студенти та науково-педагогічні працівники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в м. Івано-Франківськ (Україна).

Результати дослідження висвітлять процес інклюзії українських іммігрантів у польське суспільство, зокрема тих, які проживають в Любуському воєводстві. Презентація дослідження передбачає герменевтику соціального світу іммігранта, беручи до уваги спосіб переживання культурних і структурних умов приймаючої країни.

Projekt MSZ RP „Dyplomacja publiczna 2022” – Ukraina II.