У стінах Прикарпатського відкрилася найбільша виставка-галерея

Сьогодні, 24 грудня, в Прикарпатському університеті відбулося відкриття тематичної постійно діючої найбільшої виставки-галереї Центру образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва «Митці Прикарпаття. XX-XXI століття».

На святковий захід завітали ректор університету, професор Ігор Цепенда та представники ректорату; керівник Центру образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва, завідувач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва  та  реставрації, професор ПНУ Богдан Бойчук; керівники структурних підрозділів та працівники ПНУ; відомі митці Прикарпаття та представники громадськості Івано-Франківська, журналісти. Серед почесних гостей – Надзвичайна і Повноважна Посол  України в Ірландії Лариса Герасько, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Азербайджані Владислав Каневський, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Соціалістичній Республіці В’єтнам Олександр Гаман.

«В основі своїй метою було створити простір для мешканців Івано-Франківська, області та всієї України, де б вони могли ознайомитися з роботами не тільки митців Прикарпаття, але й побачити праці наших студентів. Роботи останніх особливо цікаві, адже передають внутрішній світ молодих авторів. Сама ідея створення цієї постійно діючої виставки-галереї полягала в тому, щоби ми повернулися обличчям до мистецтва і вміння читати мистецтво. Це місце  для наших студентів, школярів, для всіх охочих», – сказав ректор Ігор Цепенда, відкриваючи виставку.

У виставковому залі відвідувачі мали добру нагоду побачити представлені творчі роботи відомих митців Прикарпаття, викладачів та студентів Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету. Загалом тут експонується більше півсотні живописних творів, близько 50-ти експонатів декоративно-прикладного мистецтва та майже 40 студентських робіт.

«Сюди ввійшли кращі роботи наших студентів. Їх близько чотирьох десятків. Тут представлені роботи зі спеціалізацій «малярство», «графіка», «скульптура» та  «реставрація». Нас тішить те, що ми маємо талановиту молодь і потрібно їм допомагати розвиватися», – зазначив Володимир Сандюк, доцент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва  та  реставрації .

Виставка буде постійно діючою. Також планується зробити її пересувною, щоб якомога більше мешканців Івано-Франківщини та гостей краю змогли побачити експонати, ознайомитися із шедевральними роботами геніїв мистецтва Прикарпаття.

«У майбутньому ми зможемо експонувати в залах нашої виставки-галереї твори художників не тільки нашої області, а й митців з інших областей. Плануємо співпрацювати тісно з обласними спілками художників і проводити персональні виставки, з художніми школами та центрами дитячої творчості для розвитку естетичних почуттів у школярів, популяризації мистецтва. Така мистецька галерея потрібна всім – і викладачам, і студентам, і митцям, і громадськості міста та нашого краю», – підкреслив професор ПНУ Богдан Бойчук.

Під час відкриття нового мистецького простору організатори виставки та її гості у своїх виступах відзначали, що вона стане ще одним культурно-мистецьким центром не тільки Прикарпатського університету, а й Івано-Франківська та всієї України, бо служитиме величній справі українського народу – утвердження національної ідеї та консолідації суспільства у цей нелегкий для усіх нас час.

«Для мене честь знаходитися в стінах найкращого в регіоні університету – Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У цій виставковій залі, зокрема, я сьогодні почуваю себе зовсім по-іншому, оскільки ця атмосфера, ці експонати передають закарбований роками генетичний код нації і регіону, а  це – важливо. Власне ось тут емоція України, яку ми тримаємо не тільки в серці, а робимо таким чином, щоби наші регіони були більше представлені і більше упізнавані в країнах світу. Тому дякую особисто ректору Ігорю Цепенді за таку можливість побувати на відкритті цієї унікальної виставки», – зазначив Владислав Каневський,  Надзвичайний і Повноважний Посол України в Азербайджані.