АГЕНТИ ЗМІН – партнери проєкту інноваційного розвитку громади Івано-Франківська за підтримки GIZ

Днями в Івано-Франківській міській раді відбулося урочисте підписання Меморандуму про співпрацю між німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Івано-Франківською міською територіальною громадою та презентація проєкту. Підписання Меморандуму відбулося в межах проекту «#EU4Business: Конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», який спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини. Варто зазначити, що партнером проєкту також став Прикарпатський національний університет представлений Проєктно-освітнім центром “Агенти змін”. 

Під час зустрічі директорка Центру АГЕНТИ ЗМІН ПНУ, доцентка кафедри фінансів Світлана Кропельницька у своєму виступі подякувала Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради та проєкту «EU4Business: Конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» EU4Business GIZ Ukraine, який спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини за залучення АГЕНТІВ ЗМІН в якості партнерів і окреслила можливості та потенціал майбутньої партнерської співпраці. На її думку «…найбільшу допомогу у даному проекті з нашої сторони ми бачимо у забезпеченні виконання такого завдання проєкту як створення інноваційної моделі інституційної спроможності МСП».

Директорка Центру акцентувала увагу на ключових можливостях АГЕНТІВ ЗМІН у консультаційно-проєктній та інших видах підтримки фахівцями Центру при реалізації проєкту. Зокрема зауважила, про можливості консультування та допомоги МСП з питань проектної діяльності, бізнес-планування, фінансово-економічного обґрунтування проектів, пошуку і залучення фінансових інструментів підтримки розвитку «зеленої економіки» фандрейзингу тощо.

Довідково.

Мета проекту «Впровадження інноваційних рішень та створення умов для розвитку «зеленої» економіки на території Івано-Франківської громади» – створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств, підтримка інновацій та стимулювання експорту, що є шляхом до сталого й рівномірного економічного зростання. У межах підходу Team Europe проект також сприятиме відновленню України від наслідків COVID-19. Івано-Франківськ було відібрано як одне з пілотних міст для співробітництва з проектом «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» в рамках пріоритетного сектору «Інноваційний розвиток».

Реалізація проекту планується протягом 2022 – 2023 років. Основними цільовими групами є: малі та середні підприємці (МСП) Івано-Франківської міської територіальної громади, екологічні ініціативи та громадські організації; Прикарпатський еко-енергетичний кластер;  студенти вищих навчальних закладів, органи місцевого самоврядування (Департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради, Управління інтеграції громад). Основні завдання:  підвищення конкурентоспроможності місцевої продукції через впровадження екологічних підходів у виробництві та екологічних стандартів;  створення інноваційної моделі інституційної спроможності МСП, розбудова еко-інфраструктури; впровадження культури свідомого споживання та підвищення рівня екосвідомості громади через проведення навчальних заходів (тренінгів, навчальних візитів та консультаційних сесій). Проект «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.