ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА ДОЛУЧАЄТЬСЯ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ ПРЕЗИДЕНТСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Учора, 16 грудня 2021 року, у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбувся круглий стіл за участю Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, заступника Міністра Ігоря Гарбарука, керівництва Івано-Франківської ОДА та вчених. Обговорювали формування у межах Президентського університету міжнародної команди креативних експертів з різних галузей і талановитих студентів, готових разом вирішувати складні та актуальні глобальні завдання.

«Президент України ініціює нові, нестандартні кроки в розвитку і підтримці освіти та науки України, в формуванні майбутнього нашої високотехнологічної держави, яка спроможна створювати стартапи, розробки та інновації, втілювати їх в життя. Під час створення університету зусилля зосереджуються на комерціалізації та отриманні роялті від успішного застосування знань, як це відбувається у світових провідних університетах. Спільно ми зробимо все можливе для зростання економіки України», – зазначив Сергій Шкарлет.

Заступник Міністра Ігор Гарбарук акцентував увагу на індивідуалізації навчання у Президентському університеті, де будуть апробовуватися найновіші освітні та технологічні тенденції для подальшого втілення у системі вищої освіти України. Він наголосив на трьох ключових принципах освітнього напряму Президентського університету:

    • розвиток особистості;
    • розвиток професіонала;
    • розвиток стратегічного мислення і наповнення освітніх та наукових процесів.

Голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук підкреслила, що найкращі інвестиції – це вклад у розвиток людського потенціалу, який, безумовно, принесе успіх, а саме, що високоморальна і високопрофесійна молодь повинна навчатися і отримувати якісну освіту світового рівня в Україні, яку і запропонує в найближчому майбутньому Президентський університет.

До обговорення приєднався ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, професор Ігор Цепенда, зазначивши, що Президентський університет може стати саме тією «точкою перезавантаження освіти», у якій формуватимуться нові освітні та наукові моделі. 

«Якщо заглибитися в систему європейської освіти, то ідея Європейського Союзу була сконцентрована на створенні закладу вищої освіти, що формуватиме лідерів зі стратегічним баченням, які будуть діяти у всіх сферах життя Європейського Союзу», – зауважив Ігор Цепенда.

На його думку, потрібно сконцентрувати інтелектуальні та фінансові активи саме на одному університеті, який розвиватиметься з «чистого аркуша», як колись – Національний університет «Києво-Могилянська академія» і Національний університет «Острозька академія». Ігор Цепенда додав, що в Україні вже є успішно створені освітні моделі університетів, проте ще немає жодної успішно втіленої науково-технічної моделі.

Своїм досвідом та практичними спостереженнями поділився ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський, акцентувавши увагу на створенні належних умов для того, щоб молоді спеціалісти не виїжджали за кордон після закінчення ЗВО. Завдяки створенню Президентського університету та розвитку високих технологій з’явиться можливість подолання енергетичної кризи, глобального потепління та прогнозованих кризових ситуацій.

Під час заходу наукова та освітянська спільнота, професорсько-викладацький склад висловили підтримку створенню інноваційного Президентського університету.

Джерело: https://mon.gov.ua/ua/news/ivano-frankivshina-doluchayetsya-do-realizaciyi-proyektu-prezidentskogo-universitetu