Круглий стіл онлайн “Полинова пам’ять” (до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи)

22 квітня  студентами спеціальності “Соціальна робота” і викладачами кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи за підтримки декана педагогічного факультету Кондур О.С. до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи було проведено круглий стіл в форматі онлайн “Полинова пам’ять”. На початку заходу Дідух І. Я. зазначила, що наслідки однієї з найбільших в історії людства трагедії складні та багатоаспектні, вони зачіпають усі сторони людського буття, а її ризики тривають і триватимуть ще довго. “Біль Чорнобиля з роками не зникає, – зауважила Сабат Н. І., – адже кожен, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на 4-му блоці Чорнобильської АЕС, заплатив за це власним здоров’ям і життям. Тому як полин гіркою є пам’ять про ці події”.

За допомогою презентацій, виступів та художнього слова учасники пригадали обставини трагедії, а також вшанували тих, хто першим долучився до гасіння пожежі. Про величний подвиг ліквідаторів  учасникам круглого столу розповідали студенти Віталій Гасюк, Оксана Олійник, Віра Паранюк, Віка Садова, Іванна Тодорак, Іра Хомей.  Особливо е моційно насиченим моментом став перегляд фрагменту історичної драми “Чорнобиль” спільного виробництва американського кабельного каналу HBO та британського Sky Atlantic.

Розмірковуючи над уроками Чорнобиля,  Ковбас Б. І. наголосив на потребі переосмислення впливу катастрофи на Україну, адже це не лише трагедія, а й привід для дискусій щодо прав людини, побудови істинно демократичного суспільства. Богдан Іванович поділився спогадами зі свого власного досвіду очільника спортивно-оздоровчого табору “Зірка” (теперішній СОК “Смерічка” в Микуличині) про оздоровлення дітей із зони відчуження та наголосив на унікальному цілющому впливі природи Карпат на організм людини. Розвиваючи тему, Мисак Б. П. закликав студентів ініціювати проведення акцій зі збереження природи, самим бути свідомими громадянами, які б не допустили повторення такого роду трагічних подій у майбутньому.

На завершення заходу організатори  Дідух І. Я. та Сабат Н. І. подякували студентам, котрі підготували виступи, а також усім учасникам дійства.