Засідання онлайн круглого столу “Родинне виховання: традиції, проблеми та перспективи”, присвяченого пам’яті професора Володимира Костіва

29 січня 2021 року на Педагогічному факультеті проведено засідання онлайн круглого столу “Родинне виховання: традиції, проблеми та перспективи”, присвяченого пам’яті професора Володимира Костіва – відомого в науково-освітянському колі вченого, фахівця у царині родинної педагогіки, якому 29 січня виповнилося б 66 років.

Захід відбувся з ініціативи доцента Лідії Тимків і за підтримки завідувача кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи професора Богдана Ковбаса.

Захід проходив у режимі відеоконференції на платформі Zoom. У ньому взяли участь проректор з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор філософських наук, професор Галина Михайлишин, завідувач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, кандидат педагогічних наук, професор Богдан Ковбас, професори й доценти кафедр Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя, студенти спеціальності “Соціальна робота”. Модерували онлайн зустріч Надія Сабат та Наталія Сабат.

Перед початком роботи круглого столу учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять свого вчителя й колеги.

Відкриваючи засідання круглого столу, завідувач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи професор Б. Ковбас представив гостей і зауважив: “Володимир Костів – педагог за покликанням та приклад для наслідування, завжди невтомний, енергійний, сповнений творчих ідей. Він багато зробив для нашої кафедри, для створеного ним Навчально-наукового центру “Педагогіка і психологія вищої школи”, очільником якого був до останнього дня свого життя. Професор багато допомагав іншим, забуваючи про себе. Володимир Іларійович причетний до становлення багатьох викладачів, їхнього творчого зростання, захисту ними кандидатських та докторських дисертацій. Творча людина, закохана в науку, який є прикладом для нас усіх. Користувався великою повагою серед викладачів як нашого університету, так і всієї України. Більше трьохсот осіб зібралися провести Володимира Іларійовича в останню путь, що є свідченням глибокої поваги і шани до нього”. Богдан Ковбас вніс пропозицію клопотати про присвоєння Навчально-науковому центру “Педагогіка і психологія вищої школи” імені його засновника.

Після виступу Богдан Іванович запропонував вшанувати пам’ять професора на кладовищі. Завідувач та доценти О. Протас, Р. Петришин побували на могилі Володимира Іларійовича, поклали квіти, помолилися за душу покійного, після чого продовжили роботу в засіданні круглого столу.

Проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Галина Михайлишин зауважила, що участь у роботі круглого столу викладачів інших кафедр та закладів вищої освіти є свідченням глибокої поваги до професора В. Костіва та до Прикарпатського національного університету загалом. “Володимир Іларійович був надзвичайно доброю, емоційною людиною, талановитим науковцем, чітким і послідовним у своїх наукових позиціях та аргументаціях”, – підкреслила Галина Йосипівна. Вона наголосила на співзвучності сучасних досліджень науковим пошукам професора В. Костіва, що є вагомим свідченням актуальності його творчих ідей. Як приклад, навела дослідження проблем молодої сім’ї своєї аспірантки М. Довгої. Згідно статистичних даних, сьогодні дуже високим є показник розлучень: 40 % молодих сімей розпадається. Доповідач пов’язала цю проблему з відсутністю належного соціально-правового супроводу: “На основі некомпетентностей виникають конфлікти. У більшості сімей є діти: 75 % сімей, шлюб яких розпався, мали спільних неповнолітніх дітей, близько 10 % мали двох дітей. При розлученні батьків діти залишалися сиротами”. Доповідач обгрунтувала потребу навчання майбутнього фахівця соціальної сфери, щоб він міг ефективно працювати з молодою сім’єю, та розкрила основні напрацювання у цьому напрямі аспірантки М. Довгої: створення проєкту для надання соціально-правової допомоги молодим сім’ям; розроблення проєктної мобільної групи з надання правової та психологічної допомоги молодій сім’ї на рівні ОТГ (передбачено створення такого центру і мобільної групи, яка зможе працювати на базі університету та з виїздами в ОТГ для надання такої допомоги); підготовка до друку інформаційного збірника з надання соціально-правової допомоги, який стане в нагоді фахівцям соціальної сфери.

Доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя зазначила: “Мене переповнюють емоції, пов’язані з довгими роками співпраці з Володимиром Костівим – з 1991 року, коли він став опонентом мого наукового дослідження, і відтоді наша співпраця з ним продовжувалася в галузі соціальної педагогіки. Вдячна кафедрі, що вшановувати його пам’ять вирішили в контексті ідей родинного виховання”. Антоніна Іванівна охарактеризувала внесок у дослідження питань родинного виховання відомих українських педагогів, серед яких згадала Мирослава Стельмаховича, Романа Скульського і, звичайно, Володимира Костіва; розкрила актуальність соціального партнерства з родиною на сучасному етапі. “Родина – чарунка суспільства, – зазначила доповідач, – питання родинного виховання потрібно й надалі вивчати, це потрібно і нам, і прийдешнім поколінням”.

Антоніна Конончук продемонструвала учасникам подаровану їй В. Костівим книгу з авторським написом: “З вдячністю за співпрацю на ниві родинного виховання. Нас так мало, хотілося б, щоб нас було більше”. Завдяки подвижницькій праці професора В. Костіва, наголосила виступаюча, зараз маємо низку досліджень з теми родинного виховання, родинної педагогіки. Антоніна Конончук запропонувала написати книгу спогадів, у якій вмістити також оригінальні ідеї В. Костіва, що буде цінним для прийдешніх поколінь.
Доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Ніна Останіна підкреслила: коли Володимир Іларійович заходив на кафедру, всім ставало світло й комфортно, адже людина приходила з добром. На конференції він часто приїжджав разом зі студентами. Ніна Степанівна внесла пропозицію: започаткувати тематичний конкурс студентських наукових робіт “Родина в житті людини”.

Суголосною науковим дослідженням вченого була тематика доповідей професора Роксоляни Зозуляк-Случик – “Родинна педагогіка у контексті компетентнісного підходу в наукових розробках Володимира Костіва” та доцента Людмили Березовської – “Психолого-педагогічний супровід дитини дошкільного віку у процесі формування сімейних цінностей у поглядах Володимира Костіва”. Викладачі поділилися враженнями від особистих зустрічей з колегою, зазначили, що Володимир Іларійович був різноплановою людиною, шанував думку інших, поважав особистість та підтримував творчі пошуки. Виступаючі пригадали емоційність виступів професора В. Костіва, його захоплення науковими дослідженнями, прагнення залучити до вивчення питань родинного виховання широке коло дослідників.

Доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, директор обласного відділення Івано-Франківської МАН України Надія Дерев’янко озвучила спогади про спільні з професором наукові пошуки, акцентувала на таких рисах характеру Володимира Іларійовича, як наполегливість, відданість науці, бажання допомагати іншим.

Світлими споминами про людину, з якою звела доля, поділилися доценти Любов Прокопів, Лідія Тимків, Богдан Мисак. Надзвичайно емоційним був виступ доцента кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, директора Навчально-наукового центру “Педагогіка і психологія вищої школи” ІВО НАПН України та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Оксани Протас. Вона пригадала домінуючі риси характеру Володимира Іларійовича: працьовитість, цілеспрямованість. Оксана Любомирівна зазначила: професор вніс значний вклад у розвиток вітчизняної освіти і науки. Він пишався досягненнями Центру, кафедри, університету. Мав свою позицію, яку намагався донести широкому загалу. Оксана Протас, яка після смерті Володимира Іларійовича є очільницею створеного ним Центру, запевнила присутніх, що фахівці творчо реалізують ідеї Володимира Костіва: родинна педагогіка, діагностика схильності до вибору професії, формування різнобічної культури особистості. Ці питання є надзвичайно актуальними в умовах сьогодення.

Приємною і водночас зворушливою несподіванкою для учасників круглого столу став перегляд фрагментів авторської телерадіопрограми Богдана Кучера “Говорить Івано-Франківськ”, гостем якої у квітні 2016 року був В. Костів. Через те, що захід проходив онлайн, у присутніх склалося враження реальної участі Володимира Іларійовича в обговоренні актуальних питань родинного виховання.

На завершення учасники круглого столу переглянули презентацію “Володимир Костів: біографія та творчість”, яку з теплом і любов’ю підготувала провідний фахівець Навчально-наукового центру “Педагогіка і психологія вищої школи” Інституту вищої освіти НАПН України і Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника” Галина Галущак. На демонстрованих світлинах зафіксовані окремі миті життя професора, яке, наче кінострічка, пройшло на одному диханні, в гармонійному ритмі – динамічно, яскраво, неповторно. Таким життям захоплюються, надихаються, на нього рівняються. Галина Галущак подякувала всім учасникам заходу за теплі щирі слова, за пам’ять про батька.
За результатами засідання учасниками круглого столу була прийнята резолюція, в якій зазначено про необхідність продовження наукових пошуків у царині родинного виховання, обстоювання сімейних цінностей, популяризації родинних традицій.