Міжнародний студентський семінар у державній вищій професійній школі м. Хелма

На  базі  Державної вищої професійної школі м. Хелмі відбувся міжнародний студентський семінар «Забезпечення цілісного розвитку дитини».

З доповіддю на   тему «Стратегічні орієнтири системи освіти в Україні на початку ХХI століття: традиції та інновації» на семінарі виступила завідувач кафедри педагогіки початкової освіти, доктор педагогічних наук Марія Оліяр,   яка  розкрила  мету і завдання Концепції нової української школи та шляхи її реалізації.  Доцент кафедри педагогіки початкової освіти Галина Русин   розповіла польським науковцям і студентам про основні напрями виховної роботи на Педагогічному факультеті ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Під час семінару виступили: магістрантка 1 курсу спеціальності «Початкова освіта» Педагогічного факультету Наталія Судук з доповіддю на тему «Проведення однотемних та однопредметних уроків у малокомплектній школі», яка у своєму виступі  розкрила проблеми початкової школи в гірських регіонах України та важливість фахової підготовки майбутніх учителів до роботи в сільських школах. Софія Головчак,  магістрантка 2 курсу, презентувала виступ «Особливості впровадження  інклюзивного  навчання в початкових школах України»,  акцентуючи увагу присутніх на актуальності проблеми в Україні.

Доктор наук, професор Державної вищої професійної школи в м. Хелмі Pawel Skrzydlewski у виступі на тему  «Розвиток дитини та розвиток людини – філософсько-педагогічний підхід» розкрив основні морально-філософські постулати, на яких повинне ґрунтуватися  виховання  дитина в сім’ї, школі, суспільстві. Halina Bejger,  доктор наук, викладач кафедри педагогіки Державної вищої професійної школи в м. Хелмі,  виступила з  доповіддю «Турбота про дитину-сироту та її  права». Актуальні оcвітньо-виховні проблеми висвітлили польські студенти, презентуючи свої наукові дослідження і проекти: «Кібернасильство та розвиток молоді» (Katarzyna Rrasnowska); «Права дитини в освітньому просторі» (Edita Kowalczyk, Aneta Dudek, Agnieszka Radzichowska, Joanna Matwiejczuk).

Після виступів розгорнулась дискусія щодо проблем, які  розглядалися в процесі семінару. Українські студенти зазначили, що такі наукові зібрання корисні для вивчення педагогічного досвіду інших країн та подальшого професійного зростання.